De Belastingdienst verplicht ondernemers die in dienst zijn van hun eigen bv zichzelf een minimuminkomen te betalen. Maar wat als je door omstandigheden niet in staat bent om jezelf uit te betalen?
Een debiteur heeft een aanzienlijke vordering niet betaald, je moest een aanzienlijke investering doen met je cashmiddelen, of de bank heeft je krediet opgezegd. Het zijn van die gebeurtenissen waarbij je als kleine ondernemer even krap bij kas kan zitten, terwijl je in principe best een gezond bedrijf hebt.
Personeel moet je altijd uitbetalen, maar hoe zit het met je eigen loon? Dat mag je toch wel tijdelijk opofferen voor de goede zaak?
Gebruikelijk loon
In 1997 voerde de overheid het zogenaamde ‘gebruikelijk loon’ in. De reden was dat sommige ondernemers die in dienst waren van hun eigen bv zichzelf geen of amper loon uitbetaalden. Op die manier hoefden ze flink minder inkomstenbelasting, vermogensbelasting en sociale premies te betalen.
De overheid houdt niet van het mislopen van belasting. En dus moet sinds 1997 iedereen die in loondienst is van een bv waarin hij of zij een belang heeft van meer dan vijf procent (een aanmerkelijk belang), zichzelf verplicht loon betalen. De belastingdienst hanteert een behoorlijk harde ondergrens voor dat inkomen, in 2015 is dat 44.000 duizend euro.
Alleen wie kan aantonen dat het gebruikelijk loon voor zijn of haar functie normaliter veel lager ligt dan dit bedrag, mag het salaris naar beneden brengen. Maar iemand die arbeid verricht waarvoor normaliter een veel hoger loon wordt betaald, die moet zichzelf juist meer uitbetalen, namelijk minimaal 75 procent van dat hogere gebruikelijk loon.
Dan is er nog een regel. Je mag jezelf geen lager loon betalen dan de meest verdienende werknemer. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag je daarvan afwijken.
Je moet dan aantonen dat je een werknemer vanwege zijn capaciteiten wel een exceptioneel hoog salaris moet geven, maar dat het niet reëel is om jezelf een dergelijk bedrag te betalen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een dure programmeur in dienst hebt.
Krap bij kas
Tot zover de standaardsituatie. Maar wat als je nu door omstandigheden jezelf tijdelijk niet uitbetaalt? Als je niets bij de fiscus meldt en jezelf niet uitbetaalt, krijg je iedere maand een grotere vordering op je bv. In principe moet je bv dat geld in een later stadium alsnog uitbetalen. Maar om het vervelender te maken: je betaalt ondertussen wel gewoon loonheffingen.
In feite heb je drie mogelijkheden als je jezelf als ondernemer met een bv vanwege liquiditeitsproblemen niet kunt uitbetalen, stelt Michael van Gijlswijk, fiscalist bij BDO Belastingadviseurs.
1) "Spreek met je belastinginspecteur af dat je jezelf een lager loon mag uitbetalen. Als je structureel in een hele beperkte winstsituatie zit, biedt de wetsgeschiedenis daar openingen toe."
2) "Als je dat niet voor elkaar krijgt en je moet gewoon verlonen, dan kun je proberen een aftrekpost te creëren voor de inkomstenbelasting", zegt Van Gijlswijk.
"Als je jouw loon niet uitbetaalt, krijg je een vordering op de vennootschap. Die vordering valt privé in box 1. Maar omdat die vordering niet binnenkomt, kun je hem afwaarderen'. Je hebt dan een verlies dat je vervolgens kunt aftrekken. De belasting die je hebt afgedragen, kun je (deels) terugvragen."
3) "Wat wij ook soms adviseren als een bedrijf langdurig te weinig winst maakt: keer terug uit de bv en word weer ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dan heb je dat hele probleem rond het gebruikelijk loon niet. Je moet je wel rekening houden met niet fiscale zaken, zeker als er schulden zijn. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting ben je immers wel hoofdelijke aansprakelijk. "
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl